“Ik heb altijd gezegd: betaald werk, dat kan ik niet,” begint Bianca. “En dat het nu toch gelukt is, daar ben ik wel heel trots op.” Bianca is de eerste afstudeerder van de leerlijn Keukenassistent (KAS) die een officieel erkend MBO1 diploma praktijkleren voor Keukenassistent krijgt. En niet alleen dat: ze kan gelijk aan het werk in de catering bij het Deltion College. Bianca vertelt graag over haar ervaring met de leerlijn en wat het haar allemaal heeft gebracht.
“Ik had altijd het gevoel dat ik gewoon te langzaam was voor betaald werk,” vertelt Bianca. Ze heeft 22 jaar lang vrijwilligerswerk gedaan op allerlei verschillende plekken. “Ook bij de kringloopwinkel zat een betaalde baan er niet in voor mij. Ik vond het werk heel fijn, maar als je betaald werk wil doen wordt er ook meer van je verwacht en dat kon ik voor mijn gevoel niet aan. Ik lag er natuurlijk ook al een tijdje uit, dus dat blies ik in mijn hoofd heel erg op. Dan worden de angsten alleen maar groter.”
Veilig en vertrouwd
Maar Albron en Tiem gaven haar een heel ander gevoel. “Natuurlijk vond ik alles hier ook heel spannend,” zegt Bianca. “Ik had geen horecaervaring, dus alles was nieuw voor me. We begonnen vooral met de praktijk, en dat werd heel langzaam opgebouwd. Ik heb vanaf het begin vooral één ding goed geleerd, zoals de salades, en toen ik dat onder de knie kreeg pakten we er een volgend stukje bij.” Bianca was erg te spreken over de opbouw van het traject. “De theorie kwam er later bij en is vooral achtergrondinformatie, dus je leert het voornamelijk in de praktijk. Het is ook heel fijn om de dingen die je in de theorie leert direct in de praktijk te kunnen beoefenen.”
In haar eerste twee weken van de opleiding ging het thuis niet zo goed. “Ik kreeg over iets heel kleins een enorme emotionele bui,” vertelt Bianca. “Toen ben ik even apart genomen en kon ik mijn verhaal kwijt. Ik mocht er zijn, merkte ik. Er was daadwerkelijk aandacht voor mij als persoon en dat gaf mij een veilig gevoel.” Die veiligheid gaf Bianca een basis om vanuit te kunnen werken en leren. “Ik mocht ook fouten maken, dat was niet erg. Daar leerde ik juist van. En ook als ik ergens wat langer over deed was dat prima. Iedereen heeft zijn eigen tempo, dus dat ik af en toe wat meer tijd nodig had maakte ook niet uit.
Leerlijn Keukenassistent
Maar hoe zit de leerlijn precies in elkaar? Reinder Roering, Cateringmanager en sinds vorig jaar Leermeester plus bij Albron, vertelt: “De opleiding heeft 15 aparte onderdelen, elk met een eigen deelcertificaat. Sommigen ga je zo doorheen, zoals het stukje over persoonlijke hygiëne. Anderen, zoals snij- en opdeeltechnieken, zijn een stuk lastiger. Hoe moet ik mijn vingers houden? Welk mes gebruik ik? Noem maar op. Als je laat zien dat je consistent uitvoert wat nodig is voor een onderdeel, krijg je een deelcertificaat. Dat betekent dus niet dat je het één keer goed moet doen, maar minstens drie keer op willekeurig gekozen momenten. De kracht zit hem in het herhalen.
De theorie is gedeeltelijk zelfstudie. “Kandidaten maken de opdrachten uit het werkboek zelfstandig,” vertelt Reinder. “Als ze opdrachten af hebben, lopen we het samen na en helpen we waar nodig. Veel kandidaten zitten er niet op te wachten om een hele ochtend theorieles te volgen. Ze mogen op hun eigen tempo door het boek heen gaan, al maken we daar natuurlijk wel heldere afspraken over. Gemiddeld zal een kandidaat er ongeveer een halfjaar over doen om de opleiding af te ronden, maar dat kan dus best korter of langer zijn.”
Eind 2024 is er in het bedrijfsrestaurant op de eerste verdieping een lesruimte ingericht voor de leerlijn Keukenassistent. “Die ruimte was er precies op tijd voor mij,” vertelt Bianca. “Ik heb er nog wel een paar keer kunnen staan. Het voegt wel echt wat toe; het is natuurlijk veel rustiger om daar te beginnen met leren. De keuken is niet heel groot, dus deze ruimte biedt de mogelijkheid om rustig uitleg te krijgen en dingen te oefenen zonder dat je het gevoel hebt in de weg te staan.”
Daarnaast wordt er in de nieuwe lesruimte ook rekening gehouden met anderstaligen. Hiervoor wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van pictogrammen van allerlei keukengerei en zijn er vertaaloortjes beschikbaar.
Uitstroommogelijkheden
Alle diploma’s en deelcertificaten zijn officieel erkend door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). “Daar hechten horecaondernemingen echt waarde aan,” vertelt Gea Visser, Adviseur Werk & Ontwikkeling (AWO). “Ook wanneer iemand niet de volledige opleiding afrondt maar slechts een deel van de certificaten behaalt, is het al mogelijk om uit te stromen naar een passende werkplek in de keuken.” Voorbeelden van certificaten zijn veilig werken, professionele werkhouding en HACCP (stickeren en coderen).
Gedurende de leerlijn is de Adviseur Werk & Ontwikkeling van Tiem betrokken bij de evaluaties over de voortgang van de kandidaat. “Zo zijn we ook betrokken bij de uitstroom naar een passende betaalde werkplek,” zegt Gea. “Dus dat betekent dat we het netwerk van Tiem gebruiken om de kandidaat op de juiste plek te krijgen.”
“Ik kan het wel!”
Bianca moet even nadenken, wanneer haar gevraagd wordt wat het belangrijkste is wat ze heeft geleerd van haar ervaring met de leerlijn. “Voor mij persoonlijk is het toch het gevoel dat ik het kan,” zegt ze uiteindelijk. “Dat ik betaald werk aankan. Het traject hier, en dan vooral de manier waarop er met je om wordt gegaan en hoe we het samen hebben opgepakt, gaf me echt het idee van: oh, verrek, ik kan het wel! Dat is heel bijzonder en ik hoop dat ik dat ook vast blijf houden. Het is hier natuurlijk een veilige omgeving en bij Deltion is het toch net allemaal weer wat anders. Maar dat gevoel pakt niemand meer van me af.”