Sla menu over Meer over toegankelijkheid
14 januari 2025

Slimmer en efficiënter werken vergroot werkgeluk op de afdeling Food van Tiem

Medewerker Food

Als je door de lange en hoge gangen van sociaal werk- en ontwikkelbedrijf Tiem loopt, valt direct op dat iedereen vriendelijk is tegen elkaar. De medewerkers van het Zwolse bedrijf hebben het er dan ook erg naar hun zin. Er wordt hard gewerkt, er is tijd voor gezelligheid én oog voor ieders talent. Zo ook op de afdeling Food, waar teamleider Mathieu Marissen samen met zijn collega’s de werkzaamheden steeds efficiënter inricht. ‘We proberen zo slim mogelijk te werken, waarbij iedereen zich gewaardeerd voelt.’

Wat ook opvalt, is dat iedereen op de afdeling een witte jas en een blauw haarnetje draagt. Die kleding is als gecertificeerd voedselverpakker verplicht (FSSC-certificaat). Tiem werkt volgens de internationale richtlijnen voor het hygiënisch produceren én controleren van voedsel, vertelt Mathieu. ‘Daarnaast is binnen Tiem iedereen gelijk, we doen het samen. Elke dag werken we met elkaar aan het verpakken van voedingsmiddelen aan onze productielijnen.’

Mathieu teamleider food

Starttraject

Aan die productielijnen werken medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mathieu: ‘Zo’n zeventig procent van deze medewerkers werkt al meer dan tien jaar bij ons. De andere dertig procent volgt een ontwikkeltraject. Binnen Tiem noemen we dit ook wel het Starttraject, waar gekeken wordt naar werknemersvaardigheden om zo de best passende route naar werk in te kunnen zetten. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld jongeren die problemen hadden op school, helpen we graag op weg richting een werkend leven. Dat kan eerst om twee uurtjes per dag gaan, dat bouwen we rustig op. Het belangrijkste is dat mensen arbeidsritme krijgen en vakvaardigheden leren. Meedoen is ontwikkelen. Het vinden van passend werk is van grote betekenis. Dit kan een betaalde baan buiten Tiem zijn of een beschutte baan binnen onze eigen organisatie. Zo werken we aan duurzame inzetbaarheid, inclusiviteit én een prachtig product.’

Gespecialiseerd verpakker

De afdeling Food is gespecialiseerd in het in- en verpakken van droge voedingsmiddelen. Zowel de producten als de klanten zijn divers en zeer uiteenlopend; van kleine biologische startups tot grote supermarkten. Op deze afdeling worden producten als thee, sportvoeding, noten en kruiden ingepakt. Specialistisch werk waarbij zorgvuldigheid belangrijk is. Mathieu wijst naar een productielijn links in de hoek, waar een order creatine verwerkt wordt. ‘Jennifer is tafelhoofd, zij stuurt de lijn aan. Zij is daarvoor binnen Tiem opgeleid. Ze weet hoe de machine werkt, houdt de administratie bij en communiceert met haar collega’s. Naast Jennifer zit een dame die de zakjes openmaakt. Zij kan zich niet goed bewegen, maar op deze manier heeft ze toch een belangrijke en mooie rol in het proces.’ Tiem biedt zo passend werk en ontwikkelmogelijkheden aan mensen voor wie werken niet vanzelfsprekend is.

Bij Tiem kijken we naar ieders talent.

Mathieu teamleider food
Mathieu Marissen
Adviseur Werk & Ontwikkeling

Kleine wijzigingen, groot verschil

Mathieu heeft een achtergrond in de procestechnologie en werkt sinds april 2024 bij Tiem. Om een goed beeld te krijgen van de afdeling draaide hij de eerste twee maanden volop mee in het productieproces. Al snel daarna voerde hij verbeteringen door om efficiënter te werken. ‘We hebben de productielijnen korter gemaakt door die tafel daar een kwartslag te draaien’, wijst Mathieu. ‘Daardoor hebben we de afstand die het product aflegt korter gemaakt. We zetten de lijnen aan het einde van de dag al klaar voor de volgende dag. Dan is het ‘goedemorgen’ en kunnen we direct aan de slag.’ Met die kleine veranderingen en door iets slimmer te werken, pakt de afdeling Food op jaarbasis een heleboel voordeel. En ook niet onbelangrijk: iedereen weet duidelijk wat hij of zij moet doen. ‘Dat zorgt voor rust op de werkvloer’.

Werkgeluk

Bij Tiem geloven we in werkgeluk voor iedereen en dat gaat verder dan een betaalde baan. Het gaat om persoonlijke groei, onderdeel zijn van een team en de waardering die je ervoor krijgt. Mathieu: ‘We kijken naar ieders talent, zodat iedereen op zijn of haar manier mee kan doen aan het productieproces Zo streven we naar werkgeluk voor iedereen.’

Tiem beschikt over vele mogelijkheden om zowel food als non-food te verwerken. Bent u enthousiast geworden over de mogelijkheden van Tiem of bent u op zoek naar medewerkers, neem gerust contact met ons op!

INN'Regio Zwolle | tekst Arjan Dijkema | fotografie Peter Timmer

Deel deze pagina