2 januari 2025

Werkgevers Servicepunt Regio Zwolle: "En daarom zijn zij Harrie"

In de tweedaagse Harrie Helpt-training worden deelnemers opgeleid tot de ideale collega voor iemand die extra ondersteuning nodig heeft; Harrie. Harrie staat voor hulpvaardig, alert, rustig, realistisch, instruerend en eerlijk. Die zes uitgangspunten vormen de basis voor een belangrijke succesfactor om mensen met een ondersteuningsbehoefte succesvol op de werkvloer te laten participeren: goede begeleiding bij het werk. De Harrie Helpt-training is een initiatief van CNV Jongeren en wordt inmiddels 5 jaar in de arbeidsmarktregio Zwolle ingezet. Op uitnodiging van Werkgeversservicepunt Regio Zwolle hebben al bijna 500 deelnemers de training gevolgd.

Loes Berkenbosch en Karin Boersma zijn beiden accountmanagers bij het Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle, respectievelijk vanuit de gemeente Hardenberg en arbeidsontwikkelbedrijf Tiem in Zwolle. Als professionals werkgeversdienstverlening hebben ze dagelijks contact met werkgevers en samen met hen kijken ze naar mogelijkheden voor inclusief ondernemen. Op die manier helpen ze kansen te creëren voor kandidaten met een extra ondersteuningsbehoefte. Daarnaast coördineren zij de Harrie Helpt-training die vanuit WSP en Start.route kosteloos aan werkgevers wordt aangeboden.

Karin is vanaf het begin betrokken bij de uitrol van de trainingen, die inmiddels verspreid over de hele arbeidsmarktregio plaatsvinden. Loes: “Omdat we een grote regio zijn, organiseren we de trainingen op verschillende locaties. Aan het begin van elke training is altijd iemand vanuit WSP aanwezig.” Zo versterkt de training ook het netwerk en krijgen werkgevers een nog beter beeld van wat WSP voor hen kan betekenen. Loes: We bieden de training aan omdat we zien dat mensen op de werkvloer het vaak moeilijk vinden om naast hun ‘core business’ een collega die extra aandacht nodig heeft, goed te begeleiden.” Karin beaamt dat: “HR- of regiomanagers willen graag aan inclusie werken. Maar de teamleider op de werkvloer, dié moet uiteindelijk de begeleiding gaan geven. Voor hen is dat vaak nieuw, spannend.” De Harrie Helpt-training kan daarbij helpen.

Je staat er niet alleen voor

Karin: “In de training doen de deelnemers verschillende oefeningen waardoor ze zich bewust worden van het belang van wat je zegt, hoe je het zegt en hoe dat overkomt op een ander. Dat zijn hele praktische handvatten. Je kunt in de training ook bevestiging krijgen dat je al op de goede weg zit. Dat geeft ook meer zekerheid en vertrouwen.” Ook kunnen de deelnemers ervaringen delen. Karin: “Ze komen uit diverse sectoren en hebben verschillende functies binnen de organisaties. Die kunnen echt van elkaar leren.” Loes: “Organisaties lopen vaak tegen dezelfde dingen aan. Als je merkt dat anderen met dezelfde vragen zitten als jij, geeft dat al het gevoel dat je er niet alleen voor staat.” En werkgevers hoeven ook niet alles zelf op te lossen, benadrukt Karin. “Klopt”, zegt Loes: “Jobcoach, ambulant begeleiders en WSP kunnen daarbij helpen.”

Olievlek

Loes en Karin hopen op deze manier meer ambassadeurs voor de doelgroep te krijgen. Dat lukt steeds beter. “Het is een beetje een olievlek”, zegt Loes. “Steeds meer leidinggevenden maken zich hard voor deze doelgroep en willen ze in hun organisaties een kans bieden. De Harrie Helpt-training kan daarin een extra impuls geven. “We hebben iemand van een landelijke bouwmarkt in de training gehad”, vult Karin aan, “Die heeft vervolgens de HR-afdeling enthousiast gemaakt en de trainingen uitgerold bij meerdere vestigingen in het land.” Zo groeit de aandacht voor goede begeleiding op de werkvloer. Dat is winst. Bovendien vinden de twee accountmanagers het een positieve ontwikkeling dat een werkgever op deze manier zelf de handschoen oppakt. Loes: “Uiteindelijk biedt de Harrietraining ook gewoon een hele mooie toolbox die past bij onboarden. Bij aandacht hebben voor een nieuwe medewerker die start. Hoe vindt die zijn weg? De handvatten die je hiervoor krijgt in de training zijn toepasbaar op iedereen die bij een bedrijf komt werken, of de ondersteuningsbehoefte nu groot of klein is.

Tot slot doen Karin en Loes namens Werkgeversservicepunt Regio Zwolle nog graag een oproep aan werkgevers: overweegt u iemand in dienst te nemen en wilt u weten wat de mogelijkheden voor uw organisatie zijn? Vul dan hier het contactformulier in, of bel of mail ons. Onze dienstverlening is kosteloos, we denken graag mee.

WSP Regio Zwolle | Tekst Menno Kouveld | Fotografie Gerlinde Schrijver

Deel deze pagina