Van 7 t/m 12 oktober 2024 is het de Week van de Toegankelijkheid, een initiatief van Ieder(in). Dit jaar wordt er extra aandacht gevraagd voor het belang van toegankelijke werkplekken. Iedereen is anders en soms is het nodig om een werkplek daar ook op aan te passen. Bij Tiem werken we met een heel diverse doelgroep en dat betekent dat er altijd aandacht wordt besteed aan het toegankelijk maken van werkplekken. Zo zorgen we voor meer werkgeluk.
Aangepaste stoelen
Soms kan een kleine aanpassing een groot verschil maken. Marco Eggen, telefonist en receptionist, is slecht ter been en heeft daarom een aangepaste stoel. ‘Eigenlijk is er niet zo heel veel anders aan mijn stoel,’ zegt Marco. ‘Er zit een rem op, waardoor ik makkelijker op kan staan.’ Hij duwt de achterkant van zijn onderbenen tegen zijn stoel aan om zichzelf rechtop te trekken. ‘Zonder rem was de stoel weggerold en was ik een stuk verder van huis.’
Miranda Vink werkt op de afdeling Montage & Verpakken en heeft PNEA: Psychogene Niet-Epileptische Aanvallen. Waar veel mensen nog wel eens wisselen van plek op de afdeling, heeft zij een vaste plek waar ze goed in de gaten gehouden kan worden door de voormensen. Net als Marco heeft ze een aangepaste stoel. “Mijn stoel heeft een gordel,” vertelt Miranda, “zodat ik er niet af kan vallen tijdens een aanval.” Tijdens een aanval leunt ze vaak achterover, en de rugleuning gaat dan automatisch mee. “Vaak word ik ook het kantoor ingereden als ik een aanval heb,” zegt ze, “want het helpt enorm om op een rustige plek te zitten zonder al te veel prikkels.”
Prikkelarm
Tiem heeft ook een prikkelarme afdeling. In tegenstelling tot de andere productieafdelingen, waar je bij binnenkomst begroet wordt door grote hallen vol mensen, loop je bij Prikkelarm tegen cubicles aan. In deze gedeeltelijk afgesloten werkplekken wordt werk uitgevoerd dat door één persoon gedaan kan worden. “Er kunnen allerlei verschillende redenen zijn waarom mensen op deze afdeling beter tot hun recht komen.” Zegt Dick Schuurman, Adviseur Werk & Ontwikkeling. “We hebben mensen met ASS, PTSS, maar ook bijvoorbeeld iemand met niet-aangeboren hersenletsel.” De indeling van de afdeling is over nagedacht: “Mensen moeten natuurlijk wel gewoon naar de wc, dus men loopt wel door de afdeling heen. Daarom zitten de mensen die de minste prikkels kunnen hebben het verst van de deur af. Zo hebben ze minder last van geluid en beweging om hen heen.” De radio staat uit op deze afdeling en er zijn ook geluiddempende koptelefoons beschikbaar.
Een paar deuren verder vind je een ander deel van dezelfde afdeling. “We hebben ook een hoek waar mensen in kleine groepjes kunnen werken,” vertelt Dick. “Want niet iedereen heeft dezelfde behoeftes. Het is echt maatwerk.” Nog een deur verder wordt weer compleet ander werk verricht. “Prikkelarm betekent niet dat mensen niks kunnen,” zegt Dick. “Het betekent alleen dat ze sneller overprikkeld raken of beter kunnen werken met minder prikkels. Het is belangrijk dat men ook op deze afdeling hoogwaardig werk kan doen op hun eigen niveau. Door aangepaste werkplekken te bieden krijgt iedereen een kans.”