Door een samenwerking tussen (WSP) Werkgeversservicepunt Regio Zwolle, Tiem, het UWV en tien welzijnsorganisaties kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen in de welzijnssector. Er is geen garantie dat dit traject uitmondt in een betaalde baan, maar de opgedane kennis en werkervaring zijn altijd een stap in de goede richting. En dat zo’n werkervaringsplek (WEP) met inzet en eigen initiatief wel degelijk kan leiden tot vast werk, bewijst het verhaal van Ali Abdulkader.
“Het is een soort stage, waarbij het belang van de kandidaat voorop staat”, zegt Loes Slagter, Adviseur Werk en Ontwikkeling en jobcoach bij Tiem, over de WEP. Als uitvoering van de Participatiewet brengt zij namens Tiem en de regiogemeenten kandidaten in vanuit een uitkeringssituatie. Ook het UWV draagt kandidaten aan. Het liefst met een passend diploma vanaf niveau 3 (SPW, MMZ, SPH, MWD enz.). Of er dient gebleken affiniteit of ervaring (bijv. vrijwilligerswerk) te zijn met welzijnswerk. Na aanmelding vindt er een uitgebreid gesprek plaats over de reden van aanmelding, doel WEP, beschikbaarheid, enzovoorts. Vervolgens worden ze met een pitch voorgesteld in het overlegplatform van de samenwerkende partijen.”
Kracht en kwaliteiten
Ali Abdulkader, die een onvoltooide vmbo-opleiding heeft, werkte eerder in de horeca en de dienstverlening, maar kwam zonder werk te zitten. “Ik dacht al langer na over werk in de welzijnssector en om weer een studie te gaan oppakken. Ik had er, afgezien van wat vrijwilligerswerk, geen ervaring in, maar werk graag met mensen en ben gemakkelijk in de omgang. De WEP trein Welzijn was dan ook een mooie mogelijkheid om zonder diploma werkervaring op te doen in het welzijnswerk en om te onderzoeken welke richting ik op wil.” “Ik begeleid Ali sinds januari van dit jaar. In eerste instantie was hij moeilijk benaderbaar en zat hij door het verlies van zijn baan en corona niet lekker in zijn vel.” Ali vult aan: “Het kostte me voorheen moeite om mijn werk te behouden, ik was er vaak snel op uitgekeken. Maar de goede begeleiding en de ervaring op de werkplek deden me goed. Ze kijken echt naar waar je kracht en je kwaliteiten liggen.”
Dagbesteding
Hij kon bij zorginstelling Frion aan de slag op Dagcentrum De Golfslag, waar verschillende vormen van dagbesteding geboden worden. Hij is gestart met de WEP voor 3 maanden en deze is met nog eens 3 maanden verlengd. Per 1 november is Ali daar betaald aan het werk en volgt hij als zij-instromer een opleidingstraject via de Nationale Zorgklas, een vorig jaar gestart landelijk initiatief om verkorte (online) leertrajecten aan te bieden tijdens de coronacrisis. Met deze opleiding, vergelijkbaar met een BBL-traject, kunnen mensen mét en zonder ervaring in korte tijd inzetbaar gemaakt worden in de zorg en welzijn.
Ali wordt opgeleid tot assistent begeleider: hij begeleidt en verzorgt cliënten, schenkt koffie, serveert maaltijden, voert gesprekken en helpt bij het opruimen en schoonmaken. “Het werken met mensen met een handicap was niet mijn eerste gedachte bij het werken in de zorg en welzijn, maar in de praktijk spreekt het me meer aan dan ik voor mogelijk hield”, aldus Ali. “Het is heel erg persoonlijk, waardoor je een goede band opbouwt met de cliënten. Je kunt soms met kleine dingen al heel veel voor hen betekenen. Er is bij Frion bovendien veel ruimte voor zelfontplooiing, creativiteit en eigen initiatieven. Omdat een buurman fietstaxi’s verhuurt, kwam ik met het idee om daarmee, als nieuwe activiteit, rondjes door de wijk te maken. Ik heb ook bijgedragen aan de afstemming en daarna is het uitgevoerd.”
"Het werken met mensen met een handicap was niet mijn eerste gedachte bij het werken in de zorg en welzijn, maar in de praktijk spreekt het me meer aan dan ik voor mogelijk hield."
Vast contract
De WEP van Ali duurde eerst drie maanden en werd daarna met drie maanden verlengd. En hoewel het uitzicht op een baan geen doel op zichzelf is, kreeg Ali per 1 november een contract aangeboden. Daar blijft het niet bij: volgend jaar februari start hij een echte BBL-opleiding tot medewerker maatschappelijke zorg voor speciale doelgroepen. “Momenteel volg ik naast drie dagen praktijk één dag per week een opleiding tot assisterend begeleider”, vertelt hij. Straks wordt dat vier dagen praktijk naast een opleiding van een dag per week.”
De begeleiding van Tiem stopt in principe zodra de uitkering stopt. “Maar we bieden wel nazorg”, aldus Loes Slagter. “We blijven kandidaten zoals Ali nog een tijdje volgen en begeleiden en springen waar nodig bij tot hij duurzaam is uitgestroomd.”
Werkervaring opdoen bij een zorginstelling
Het project ‘Werkervaringsplekken bij welzijnsorganisaties’ is in 2020 opgezet door dertien deelnemende gemeenten en het UWV in de regio Zwolle. Naast Tiem, dat de kandidaten begeleidt, zijn ook tien welzijnsorganisaties erbij betrokken: Epos-Zorg, Frion, Humanitas DMH, Kompas Zorgverlening, Limor, Philadelpia, RIBW, Stichting Empower, Tactus en Vakmensen.
Het project wil enerzijds tegemoetkomen aan de maatschappelijke vraag naar nieuwe medewerkers in de zorg- en welzijnssector en anderzijds mogelijkheden scheppen om mensen in een uitkeringssituatie, maar mét ervaring (en/of een opleiding) in of affiniteit met zorg en welzijn werkervaring te laten opdoen. Het kan daarbij gaan om zij-instromers, maar ook om kandidaten uit andere sectoren die willen onderzoeken of zorg en welzijn iets voor hen is.
Hoe werkt het?
Bij een werkervaringsplek loopt de kandidaat drie tot maximaal zes maanden boventallig mee en kunnen ze een interne training volgen. Er is geen garantie op baan of opleiding, maar wel ontvangt de deelnemer een getuigschrift. Het begint met een kennismakingsgesprek met één of meerdere organisaties waarin de wensen en mogelijkheden worden besproken. Binnen het overlegplatform worden de voorgedragen kandidaten besproken en wordt gezocht naar een passende WEP bij een van de deelnemende welzijnsinstellingen.
Meer weten? Neem contact op met Bianca Scherluit, adviseur Werk UWV (bianca.scherluit@uwv.nl) of Loes Slagter, adviseur Werk & Ontwikkeling Tiem (l.slagter@tiem.nl).